Geschiedenis

Zingen voor je leven

Het koor Amsterdam maakt deel uit van het nationale netwerk van ‘Zingen voor je leven’ koren. Het eerste koor wordt eind 2002 opgericht door Patricia Deiters-Rahusen (later voorzitter van Stichting Kanker in Beeld) en Jan Taal. Patiënten en hun naasten repeteren in dit koor om tijdens de manifestatie van 2003 een uitvoering te geven.
Hierna willen de koorleden graag doorgaan. Iedere twee weken komen ze van heinde en verre bij elkaar om te repeteren. Eerst nog bij Cristofori in Amsterdam, later in het Toon Hermans Huis te Amersfoort.
Er ontstaat behoefte om dichter bij huis te kunnen zingen en zo komen in 2006 de eerste regionale koren tot stand.
In 2016 zijn er al meer dan 30, verspreid over het hele land, waar elke week honderden mensen plezier aan beleven.

Het koor Amsterdam

Het koor Amsterdam wordt in 2008 opgericht. In 2009 vindt het eerste optreden plaats in Ransdorp; het koor telt dan krap 20 leden. Daarna volgen optredens in Amsterdam en omstreken maar ook in Essen en Gelsenkirschen, in 2012 in Carré tijdens de Oncofonie en in 2016 samen met andere koren in het Concertgebouw. Naast het traditionele jaarlijkse concert verzorgt het koor ook elk jaar een kerstconcert in de vrouwengevangenis in Nieuwersluis.

Het koor is hard gegroeid. In 2014 meldt de eerste man zich aan. Inmiddels telt het koor 50 leden en zijn alle stemgroepen goed vertegenwoordigd. Hieronder een voorbeeld uit het jubileumconcert in 2018 in de Singelkerk in Amsterdam.